Terug naar overzicht

Interview met Jeffrey Kwestroo

“Als je wilt leren, kun je het ook!”

Bekijk de vacatures

“33 jaar, getrouwd en twee kindjes.” Jeffrey komt uit Rijnsburg en traint het voetbalelftal van z’n dochter. Hij werkt nog niet zo lang bij BMP Datapartners. “Een half jaartje, na 17 jaar in de bloemen.” Maar hij wilde graag iets anders en kende Martien al langer. “Die zei: dan kom je toch bij mij werken. Maar ja, ik in de computers? Vanuit de bloemen en zonder opleiding? Martien stelde voor om het gewoon te proberen. Als je wilt leren, kun je het ook! En ik zit er nog steeds.”

"Dat is prettig werken"

Toch was het wel een sprong in het diepe. In het bloemenbedrijf was hij aanspreekpunt en vervangend leidinggevende. “Dit is een andere tak van sport en dan begin je onder aan de ladder. Maar dat wist ik, prima toch?” Echt leidinggeven is er ook niet. “Iedereen helpt elkaar en als er wat is, vraag je het gewoon. Dat werkt prettig.”
De deadlines en hectiek mist hij zeker niet. “Hier kan het ook druk zijn, maar dat is heel anders. Door privé omstandigheden heb ik thuis ook m’n dingen en daarvoor hou ik nu meer energie over.”

“Ik vind steeds meer m’n weg”

Jeffrey heeft eerst een interne opleiding van zijn voorganger gehad. “En verder is het zelf uitzoeken en vragen aan collega’s. Maar ik vind steeds meer mijn weg hier.”
’s Ochtends vroeg kijkt hij eerst in de agenda van de collega’s. “Misschien kan ik nog spullen voor ze klaarleggen, want ik doe ook het magazijn. Vaak help ik ze ook even.” Daarna loopt hij door z’n pickorder-lijst. “Zijn er nieuwe bestellingen? Kan ik wat picken? Interne bonnen aanmaken? Monitoring, zaken installeren, wat dan ook.”

“Het werk is hier zo verschillend”

Rond half negen zijn er de bonnen en gaat hij verder met zijn lijst. “Ja, het verschilt wel. Soms heb ik een specifieke taak, zoals een KOA bord opbouwen. Een andere keer vraagt een collega of ik meega naar een storing. Het is zo verschillend, je gaat van zorginstelling naar bloemenhandelaar. Telefoontje hier, printer daar.” Het is dus heel breed en elke dag komen er nieuwe dingen binnen. “Soms is het spoed, daar moet je meteen op inhaken. Andere dingen kunnen even wachten.”

“IT was niet het eerste waar ik aan dacht"

“Ja, ik heb het super naar m’n zin bij BMP. Dit is een nieuwe uitdaging en ik leer graag. Eerlijk, IT was niet het eerste waar ik aan dacht. Maar het is heel boeiend, je kunt er zoveel mee.” Maar ook de collega’s, die Jeffrey goed hebben opgevangen. “Het is niet gek als je iets voor de derde keer vraagt.”

De leukste kanten van zijn functie? “Heel veel verschillende dingen. Maar bij de klant een probleem oplossen, is het fijnste. En niet continu achter een bureau zitten. Soms kan ik de deur uit, dan weer hier iets fabriceren en tussendoor komen er nieuwe dingen binnen. Dus er is altijd wel wat.”

“Er is altijd iets te leren”

Kapotte dingen weer werkend krijgen, dát motiveert hem. “Uiteindelijk ben ik hier niet in opgeleid. Dus als ik switches moet resetten, kijk ik op YouTube hoe dat werkt. Top als het dan lukt.” En samen een klus doen. “Met een collega een patchkast vervangen of kabels trekken. Dan heb ik het naar m’n zin!”

Over doorgroeien denkt Jeffrey nog niet na. “Nee, ik zit hier net en haal voldoening uit wat ik nu doe.” Hij is nog volop aan het leren en met stapjes onderweg naar het volledige takenpakket. “Geen idee wat de toekomst brengt. IT staat nooit stil dus er is altijd iets te leren.”

“Niet met een zure lip naar werk”

Hij omschrijft in drie woorden het werken bij BMP: leuke collega’s, veelzijdig en uitdagend. “De onderlinge klik is belangrijk. En als het werk je niet ligt, ga je er vanzelf met een zure lip naartoe.”

“Mensen zeggen dat ik vrolijker en opgewekter ben geworden. In de bloemen zit je lichamelijk stuk, dan heb je nergens meer zin in. Na een drukke dag heb ik nu soms een vol hoofd, maar dat leg je toch makkelijker naast je neer.”

“Ik ga het gewoon doen”

Het meest trots is Jeffrey op zijn vrouw en kinderen. “Wat een doorzetters!” En in het werk? “Als ik iets moeilijks voor elkaar krijg, zonder die achtergrond in de IT. Of na een complimentje van een collega. Dat waardeer ik wel hoor.”

Dat hij deze stap heeft gezet, geeft ook veel voldoening. “Het kwam op m’n pad.” Na een beetje inlezen, heeft hij het thuis besproken. “Toen dacht ik: weet je, ik ga het gewoon doen. Lukt het niet, is dat jammer. Dan heb ik het wel geprobeerd.”

“We zijn allemaal een beetje gek”

Jeffrey heeft nog wel wat tips als je bij BMP wil solliciteren. “Wees gewoon jezelf. Dit is geen doorsnee IT bedrijf en we zijn allemaal een beetje gek, op onze eigen manier. Maar bloedserieus als het moet. Digitale veiligheid speelt hier wel mee, met data en zo. Daarnaast is het los en gezellig. Dus hou je van een feestje? Dan zit je hier goed, want dat kunnen we ook.”

“Je moet ook wel tegen een beetje kritiek kunnen. We hebben het hart op de tong en mij bevalt dat prima. En verder goed luisteren en logisch nadenken.”

“Blij met de kans”

Hij is heel blij dat hij deze kans heeft gekregen. “Ondanks dat ik nul ervaring had.” Jeffrey probeert daar zoveel mogelijk voor terug te geven. “Volgens mij zijn ze wel tevreden, ik heb pasgeleden contractverlenging gekregen.”